4,8/5 sterren van 100+ reviews op Google

Aanvraag eigenrisicodragerschap vóór 1 oktober 2021

Werkgevers die per 1 januari 2022 eigenrisicodrager (ERD) willen worden voor de WGA en/of ZW, moeten zorgen dat het aanvraagformulier vóór 1 oktober 2021 ontvangen is door de Belastingdienst. Dat geldt ook voor werkgevers die het eigenrisicodragerschap willen beëindigen. Voor een snelle verwerking van de aanvraag ERD WGA is het belangrijk dat je zowel het aanvraagformulier als de garantieverklaring tegelijkertijd indient.

Met de aanvraag ERD ZW stuur je de schriftelijke afspraken over de verzuimbegeleiding mee. In plaats van de schriftelijke afspraken kan de werkgever ook het ‘Model Arboverklaring eigenrisicodragerschap Ziektewet (ZW)’ gebruiken.

Een werkgever kan het ERD aanvragen of beëindigen op 1 januari of op 1 juli. Het aanvraagformulier moet uiterlijk 13 weken vóór de ingangsdatum door de Belastingdienst ontvangen zijn.

Startende werkgever
Er geldt een uitzondering voor startende werkgevers. Voor hen kan het eigenrisicodragerschap ingaan op het moment dat zij werkgever worden. Daarvoor geldt de datum van indiensttreding van de eerste werknemer die verzekerd is voor de werknemersverzekeringen. De werkgever meldt zich aan bij de Belastingdienst en stuurt de aanvraag ERD mee.

De formulieren vind je op de website van de Belastingdienst:

Aanvraag of beëindiging Eigenrisicodragerschap voor de WGA
Garantieverklaring bij de aanvraag eigenrisicodragerschap voor de WGA
Aanvraag of beëindiging Eigenrisicodragerschap voor de ZW
Model Arboverklaring eigenrisicodragerschap Ziektewet (ZW)

Stuur de formulieren op naar:
Belastingdienst/Limburg/ERD
Postbus 4486
6401 CZ Heerlen

Meer informatie over het eigenrisicodragerschap lees u in paragraaf 7.7 Handboek Loonheffingen en op uwv.nl/werkgevers/eigenrisicodragers.

Meer updates ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang regelmatig updates

Meer weten over Salariszaken?