Winterweer in Nederland: mogelijk recht op WW-uitkering
De komende dagen wordt extreem koud weer verwacht in Nederland. Bij extreem weer kan jouw bedrijf stil komen te liggen. Is er een direct verband tussen het werk en het extreme weer? Dan krijgen jouw werknemers mogelijk een WW-uitkering. In de cao of arbeidsovereenkomst staat of en wanneer jouw bedrijf in aanmerking komt voor deze regeling.
Wachtdagen
Het aantal wachtdagen is afhankelijk van het soort weersomstandigheden waarvoor je WW bij onwerkbaar weer aanvraagt. Bij vorst, ijzel, sneeuwval zijn er 2 wachtdagen per winterseizoen. Een winterseizoen loopt van 1 november tot en met 31 maart. Bij andere weersomstandigheden zijn er ook 2 wachtdagen van toepassing per kalenderjaar. Bij hevige wind waarbij het KNMI code rood heeft afgegeven is er geen sprake van wachtdagen. Bij langdurige regen zijn er 19 wachtdagen per kalenderjaar. Deze wachtdagen betaalt de werkgever het loon nog zelf door. Voor deze wachtdagen is dus geen WW-uitkering te krijgen. Als het onwerkbare weer langer duurt dan het aantal wachtdagen dat geldt, kan de werkgever voor de werknemers een WW-uitkering aanvragen.
Vraag de uitkering op tijd aan
Meld voor 10.00 uur dat de werknemers die dag niet kunnen werken door onwerkbaar weer. Deze melding geldt voor de hele dag. Doe de melding vanaf de allereerste dag dat de werknemers niet kunnen werken. En doe dit elke dag opnieuw, zolang er sprake is van onwerkbaar weer.
Let op: werknemers mogen tijdens onwerkbaar weer niet aan het werk zijn, ook niet ergens anders. En ze mogen niet op de werkplek aanwezig zijn.
Met het formulier ‘Aanvraag WW-uitkering wegens onwerkbaar weer‘ vraag je deze WW-uitkering aan.