4,9/5 sterren van 160+ reviews op Google

Betere conditie en fiscale voordelen? Neem een fiets van de zaak!

Het rijden op een (elektrische) fiets van de zaak is sinds 2020 fiscaal een stuk aantrekkelijker.
Voor een fiets van de zaak geldt, net als bij een leaseauto, een forfaitaire bijtelling voor privégebruik. Dat betekent dat werkgevers geen administratie meer hoeven bij te houden voor ter beschikking gestelde fietsen. Bij een ter beschikking gestelde fiets, is de fiets het eigendom van de werkgever.
De regeling houdt in dat er jaarlijks 7 procent van de waarde van de adviesprijs van de door jou ter beschikking gestelde fiets bij het belastbaar inkomen van de betreffende werknemer komt. Dit betekent dat de fiets de medewerker hooguit enkele tientallen euro’s per maand kost.
Vergoeden via de werkkostenregeling
Een fiets van de zaak kan belastingvrij worden verstrekt. De waarde van de fiets valt in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. In 2021 is dit verhoogt naar 3%.
Tot een bedrag van € 2.400 per werknemer per jaar wordt de vergoeding niet getoetst op gebruikelijkheid. Boven dat bedrag moet dat wel. Dit is van belang als je (duurdere) e-bikes wil vergoeden. Boven de grens van € 2.400 loop je het risico dat de vergoeding niet gebruikelijk is. De werkkostenregeling kan dan niet worden toegepast en zal dit bij de werknemer moeten worden belast als loon in natura.
Cafetariaregeling
Het is nog steeds mogelijk om een cafetariaregeling te gebruiken voor het verstrekken van een fiets. De werknemer ruilt een deel van zijn brutoloon, zoals (de waarde van) overuren of een bonus, in voor de verstrekking van de fiets. De waarde van de fiets moet echter wel worden aangewezen in de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Door de toepassing van de cafetariaregeling bespaart de werkgever de kosten van het brutoloon en de premies werknemersverzekeringen.
Meer weten?
Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan gerust contact met ons op via info@salariszaken.nl.

Meer updates ontvangen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang regelmatig updates

Meer weten over Salariszaken?